İLKOKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?
- dytecemyilmaz
- 10 Eyl 2021
- 2 dakikada okunur

Özellikle ilkokul çağında kazanılan beslenme alışkanlıkları hayat boyu süreceği için çocukların gelişiminde çok önemlidir. Doğru beslenmek kadar yeterli ve dengeli beslenmekte canlılar için çok kıymetlidir. Yeterli ve dengeli beslenme için tüm besin gruplarında bulunan besinlerden yeterli miktarlarda tüketilmelidir. Tüketilmesi gereken bu besinler kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte, bireyin cinsiyetine, fiziksel aktivite faktörüne ve kilosuna göre değişiklik gösterir ve dengeli beslenmenin en önemli göstergesi çocuğun büyüme ve gelişmesinden anlaşılır. Okul çağı, çocuğun toplum yaşamına ilk kez bilinçli olarak girdiği bir dönem olduğu için okul öncesi çağda çocuğun beslenme alışkanlıklarını aile etkilerken, okul çağında arkadaşlar, televizyon gibi çevresel etkenlerden etkilenmeye başlar. Büyüme ve gelişmeleri kadar okulda ki başarıları ve öğrenme yetileri içinde yeterli ve dengeli beslenmeleri büyük önem taşır.
Bu dönemde genelde çocuklar kahvaltıyı atlayarak okula giderler. Yetişkinlerde olduğu gibi kahvaltının önemi çocuklarda da çok büyüktür. Birçok alışkanlığı bu dönemde kazandıkları gibi kahvaltı etme alışkanlıklarını da bu dönemde kazanırlar. Beslenme uzmanları olarak kahvaltının çocuğun evden çıkmadan önce evde yumurta, peynir, zeytin, süt ve taze domates salatalık gibi besinlerle yapması gerekmekte fakat yapamadığı takdirde beslenme çantasına okulda kolay tüketebileceği peynirli ve taze yeşillikli sandviç hazırlayıp koymak, bu sandviçi hazırlarken şarküteri ürünlerinden uzak durmak gerekir. Kahvaltının önemi büyük olduğu için okulda satılan hazır, yağlı simit/açma/poğaça tüketmesi yerine; sandviç hazırlanamayan durumlarda ev yapımı az yağlı börek ve poğaça eklenebilir. Hazır meyve suları yerine de evde kendinizin hazırlayacağı meyve suyu veya limonata tercih edebilirsiniz.
Kahvaltı öğünü dışında diğer ara öğünleri ve teneffüs aralarında tüketmesi için besin değeri yüksek, akma ve kokma yapmayacak kolay tüketilebilecek besinler olan kuru üzüm, kuru kayısı gibi kuru meyveler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar, süt veya yoğurt gibi besinler yada taze meyveler beslenme çantasına konulmalıdır.
Örnek beslenme çantası menüleri:
2-3 dilim sebzeli börek, 1 kâse yoğurt, kuru meyve
Peynirli tost, meyveli yoğurt, 1 avuç fındık veya badem
Ton balıklı yeşillikli sandviç, ayran, kuru meyve
2-3 adet kıymalı ev poğaçası, meyve, sütlü tatlı
Tavuklu sandviç, ayran, cevizli ev keki
Peynirli krep tost, süt, elma, ceviz
Ev yapımı fıstık ezmesi, mandalina, süt
Kuru meyveli pekmezli bar, süt, ıspanaklı krep, yoğurt
Comments